Hoewel er dit jaar veel anders was en nog steeds is, kunnen we op de advents- en kersttijd de klok gelukkig gelijkzetten. Daarom hebben we, zoals je van ons gewend bent, gezorgd voor les- en inspiratiemateriaal voor deze sterke tijd. We hebben daarbij rekening gehouden met de digitale aard van het onderwijs dit jaar, dus ook online is het materiaal goed te gebruiken.

Voor het basisonderwijs hebben we in samenwerking met Vastenactie een prachtig project ontwikkeld: ‘Het cadeau voor de wereld’. Het gaat over koning Guldemond die zijn onderdanen een bijzonder boek met het kerstverhaal wil schenken. Maar hij weet niet meer precies hoe het gaat. De hofhouding helpt hem om het verhaal weer compleet te maken, vanuit hun eigen beleving. Het verhaal is zowel voor onder- als bovenbouw uitgewerkt in een overzichtelijk werkboek. Voor de onderbouw is er een kleurig, digitaal prentenboek. Het verhaal van koning Guldemond is de opstap naar het kerstverhaal met liedjes en gebeden, verrassende werkvormen en een opzet voor een kerstviering.

‘In blijde verwachting’ is de titel van het project voor het voortgezet onderwijs. Het verhaal van Maria die zwanger is van een bijzonder kind en het kerstverhaal over de geboorte van haar zoon Jezus worden gekoppeld aan twee andere verhalen uit onze tijd. De auteurs hebben voor onder- en bovenbouw een scala aan uitdagende werkvormen bedacht die de leerlingen op verschillende manieren naar de verhalen laat kijken, o.a. vanuit een levensbeschouwelijk perspectief en vanuit een maatschappelijke insteek. Ook de verwachtingen en dromen die ze hebben over hun eigen toekomst komen aan bod. Genoeg aanknopingspunten voor onverwachte gesprekken!

Ten slotte tref je bij het materiaal voor dit jaar ook de kerstposter aan. Deze poster wordt je aangeboden door de NKSR in samenwerking met vierkerstmis.nl, een initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Downloads