Downloads

Achtergrond

De Camino de Santiago is een pelgrimsroute in Noord-Spanje van meer dan 1000 jaren oud. Het is een weg vol beloftes. Duizenden mensen lopen of fietsen hem nog steeds. Bijna iedereen die hem gaat, ontvangt een geschenk. Welk? Dat bepaal je niet zelf. Er gebeurt iets wonderlijks met je. Overdag loop je op de harde rotsachtige grond van Spanje. ’s Nachts flonkeren de sterren en zingt de natuur je zachtjes tot rust.  Je gedachten worden soms zomaar gebeden. De pas van je voeten lijkt zelf wel een meditatie te zijn. Je spreekt in allerlei talen met mensen, waarvan je nooit gedacht had ze te ontmoeten. De hemel raakt hier de aarde.

Toen ik de Camino in Spanje ging, ontmoette ik mensen van nu en mensen van ooit. De mensen van nu ontmoette ik onderweg en in de herbergen, waar we het eten en onze verhalen deelden. De mensen van ooit ontmoette ik in mijn gedachten. Ik stelde me voor hoe ze hier over de wegen liepen en door de oude poorten de steden binnen trokken. Ik schreef hun verhalen op, in de hoop jonge mensen van nu te boeien, te inspireren.

Nu het boek en alle extra materialen klaar zijn [publicatiedatum eind augustus, red.], hoop ik dat nog steeds. Van harte hoop ik dat jongeren dit boek lezen en dat ze er in de klas over spreken, aan de hand van het lesmateriaal dat ik ontwikkeld heb. Wat zou het bijzonder zijn als ze dan eens een rugzak om doen, stevige schoenen aantrekken en gewoon gáán. Of ze zo uitgedaagd zullen zijn, ligt voor een deel aan het boek en aan de kwaliteit van de extra lesmaterialen. Voor een ander, zeer groot deel, ligt het aan het enthousiasme waarmee jij, als leraar, hierover wilt vertellen en ermee met je leerlingen in gesprek gaat, in de klas en misschien zelfs wel onderweg.

UITGEDAAGD heet het boek. Uitgeverij Adveniat geeft het in de zomer van 2018 uit. De teksten zijn van mij. De illustraties zijn van Ellès Verhaar, die met haar schitterende beelden de figuren uit mijn boek een ziel gaf.

Ik wens je van harte veel plezier met ons boek, met de PowerPoint, de PowerPoint-film en de handreiking om er met de leerlingen in de klas mee te werken. Je kunt de PowerPoint, de film en de handreiking, ook los van het boek gebruiken. Het staat je vrij om het extra materiaal te downloaden, te gebruiken en te delen – uiteraard niet voor commerciële doelen. Ik wens je goede en fijne lessen. Ik zou graag eens een reactie horen!

Martha Hoffenkamp
m.hoffenkamp@live.nl